Článek druhý: Jak složité je získat pozici na lodi

Pracovat na zaoceánské lodi je doslova životní změnou. Možnost cestovat kolem světa, poznávat nové kultury a získávat neocenitelné zkušenosti je pro mnohé lákavá představa. Ale zdá se, že vstoupit do této branže je obtížné a složité. Nebo snad ne?

Při pohledu na rozsáhlou síť lodních společností, se může zdát, že najít práci na lodi je jako hledání jehly v kupce sena. Avšak pravda je tak trochu jiná.
Na světě existuje více než 50 lodních společností, které provozují více než 320 zaoceánských lodí. Každá z těchto společností hledá nové členy do své posádky, která dle velikosti lodi, může mít od 400 – 2300 zaměstnanců. Od kuchařů až po animátory, od techniků až po obsluhu. Možnosti jsou téměř nekonečné.

Všechny pozice nastupují na loď se smlouvou na dobu určitou. V závislosti na vaší pozici může být smlouva od 10 týdnů do 10 měsíců. Ale pozor, to neznamená, že po skončení smlouvy můžete jít na úřad práce. Každý při odjezdu dostane letter of employment a s tím další datum nastoupení, přístav nastoupení a přesnou loď. Detailněji se tomu bude věnovat v dalších článcích.

Posádka je z celého světa, nejvíce však z Filipín a Indie. Na jedné lodi tedy můžete mít i 50 národností a všichni spolu umíte vycházet.

Každým embarkation day (kdy končí jedna plavba a začíná další) se mění nejen pasažéři, ale i část posádky. Opět, dle velikosti lodi, může ten den odjet i 400 členů posádky na zaslouženou dovolenou. Ale to same číslo se můsí opět nalodit.


K tomu všemu každý rok, vypluje alespoň jedna úplně nová loď (trend doby – čím větší, tím lepší), ale žádná do “důchodu” neodchází. Takže najednou musíte najít i 2000 nových členů posádky.

Možná jste se divili, proč je tak snadné se dostat na loď. Realita je, že průmysl potřebuje stále nové lidi. Ať už jste zkušený námořník nebo začínající dobrodruh, práce na lodi může být právě tím, co hledáte.

Jsem holka s Námořnickou knížkou s 19ti letou praxí na zaoceánských lodích a pomáhám lidem kteří jsou na stejné vlně jako já, se srdcem dobrodruha a touhou cestovat, vyměnit 4 zdi kanceláře za celý svět. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.